Wściekła baba – piernik dziecinnie prosty

Z czym kojarzy Ci się „wściekła baba”? Nie, to nie będzie artykuł o „tych dniach” w życiu kobiety. Nie będę się też na nic skarżyć ani żalić. Wbrew pierwszym skojarzeniom, będzie przyjemnie, pachnąco i nawet całkiem smacznie. Będzie o tym, jak „wściekła baba” uwija się w kuchni, żeby szybko mieć coś pysznego i czas spędzić z dziećmi na wspólnej zabawie.

Dziecko w kuchni dobrym pomysłem?

Tak! Tak! Tak! Niedawno apelowałam: Matko, nie rób z syna pierdoły. Ale tak naprawdę czas spędzony z dziećmi w kuchni nie dotyczy tylko chłopców. Każdy maluch może być w kuchni super pomocny. I można się przy tym wspaniale bawić.

My z chłopcami działamy w każdy weekend. Właśnie powstaje nasz pierwszy cook book <3 Najczęściej robimy desery, ciasta, ciasteczka. Ciasto, które robi nam się najłatwiej i najczęściej jest „wściekła baba” czyli szybki piernik z dżemem.

Dlaczego wściekła baba?

Nie ważne czy goście przyjdą niedługo, nie masz czasu czy po prostu masz lenia. To ciasto robi się praktycznie w moment. Wściekła baba jak burza przechodzi przez kuchnię, przygotowuje składniki, miesza, piecze i voila! Gotowe do jedzenia. Chcesz się przekonać, jak zaoszczędzić trochę czasu w kuchni?

Składniki na prosty piernik z dżemem

2 jajka

1 szklanka cukru (ja daję mniej)

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżki sody

3-4 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki dżemu

szybki piernik z dżemu

Naprawdę szybki piernik

Na czym polega fenomen tego ciasta? To szybki piernik – mega szybko i mega łatwo się je przygotowuje. Wszystkie składniki, oprócz dżemu, lądują w misce. My się bawimy, że Wiercisław wsypuje suche (cukier, mąka, proszek, soda, cynamon) a Żółwik mokre (jaja, mleko, olej). Następnym razem się zamieniają rolami. Mieszamy je mikserem lub robotem na jednolitą masę. Robot załatwia temat w kilka minut. Bez ubijania, zagniatania i stania nie wiadomo jak długo w kuchni. Na koniec dodajemy ulubiony dżem i krótko miksujemy.

Rada #1: Najlepsze są ciemne dżemy np z czarnej porzeczki, owoce leśne, wiśniowy. Zawsze jak mam dżem taki, co dłużej stał w lodówce, używam go do „Wściekłej baby”.

Rada #2: Smak ciasta fajnie podkreślają pokruszone orzechy.

Ciasto przelewamy do dwóch keksówek (jednorazówek) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej z włączonym termoobiegiem. Czas pieczenia: około 40 minut.

Zaletą „Wściekłej baby” jest to, że jak tylko trochę ostygnie, nadaje się do jedzenia. Od razu! 🙂

Masz u siebie w domu zwyczaj pieczenia ciast? Wciągasz dzieci w aktywność w kuchni? Jakie jest Twoje popisowe ciasto/deser?

prosty piernik z dżemu

  • Pieczemy kilka razy w miesiącu, zależy od czasu. Dzieci bardzo lubią pomagać w kuchni. 🙂

  • Znamy, polecamy i potwierdzamy, iż jest dziecinnie prosty i przepyszny… już niedługo zagości na naszym stole 😉

  • Pamiętam jak pisałaś pod moim piernikiem, że masz taki swój zwany wściekłą babą. No rzeczywiście prosty i podobny w tej prostocie do mojego faworyta, który zawsze się udaje 🙂 W sumie pierniki to prosta sprawa. Ja jutro spróbuję zrobić piernikowe ciasteczka.

    • Prosta, tylko w tych „prawdziwych” piernikach to leżakowanie, oczekiwanie jest trochę uciążliwe. Trzeba je wcześniej planować, a ja wolę ciasta dla niespodziewanych gości albo na niespodziewaną zachciewajkę 😉

      • Och, nasze są najprawdziwsze. Mój według starego przepisu ciotki słynącej z prawdziwej, polskiej kuchni 😉
        Ja też jestem niecierpliwa i nie lubię czekać :-p

  • Również robię ten piernik i potwierdzam, że wychodzi zawsze idealny

  • Ja Zwykła Matkaa

    Lubię wściekłe Baby 🙂
    Przepis do zapisania, kolejne ciasto które mogę dać synowi do szkoły, zamiast kupnego batonika.

  • Przeważnie unikam ciast pieczonych, bo nigdy mi nie wychodzą, ale Twoja propozycja na wściekłą babę jest naprawdę kusząca 🙂 Zgadzam się tez z tym, że dzieci w kuchni to bardzo dobry pomysł – nasze popisowe ciasto rodzinne to blok czekoladowy.

    • A ja bym chętnie poznała przepis na taki blok 😉 Mam w domu fana czekolady. Nawet gdy się bawi, że robi mi kompot to też ma smak czekoladowy 😀

  • Anna Karo

    uwielbiam piernik, ale odkąd odstawiłam cukier to wszystko jest za słodkie, ciekawe jaki by wyszedł jakby w ogóle tego cukru nie dodać

  • Już mi zapachniało świętami

  • Uwielbiamy wszelkie pierniki, a dziecko jak chętne do pomocy to jak njabardziej powinno być w kuchni 🙂

  • Angie

    Jakiej wielkosci foremka bedzie najbardziej odpowiednia?

  • Jak czytam dziecinnnie proste to wiem, że może być to coś dla mnie 🙂 Super się prezentuję więc zdecydowanie spróbuje powalczyć z nim 🙂

  • Mniam, mniam, mniam, zrobię na weekend:)

  • Ooo! Idealne na jutro! Dzięki Aga! 😘

  • Wydaje sie tak banalne, ze chyba zrobimy z Rozalka 😀 jeszcze dzis 😀

  • Coś dla mnie! Uwielbiam piernik a nie umiem go piec ☺

  • aneta

    Chętnie sprawdzę ten przepis, choć z moim talentem są duże szanse że nie wyjdzie hihi

  • My robimy podobne ciasto, ale zamiast dżemu dodajemy starte jabłka 🙂

  • Sylwia Antkowicz

    Moja mama robi podobne ale dzemu niw miksuje tylko po upieczeniu smaruje kawalki piernika dzemem.

  • Uwielbiam ciasta „z jednej miski” gdzie wszystko wrzucamy, mieszamy i gotowe 🙂
    PS moje dzieci też lubią pomagać w kuchni, ale dla mnie to zawsze wielki wyczyn jest ogarnąć ich 🙂

    • U nas też bywa trudno „Jasiu, prosiłam żebyś nie mieszał i poczekał na mnie” ale to forma zabawy, więc jakoś sobie to tłumaczę i trudno, potem posprzątam 😉

Moje kanały social media

Zawsze będziesz na bieżąco.

Close