Wściekła baba – piernik dziecinnie prosty

Z czym kojarzy Ci się „wściekła baba”? Nie, to nie będzie artykuł o „tych dniach” w życiu kobiety. Nie będę się też na nic skarżyć ani żalić. Wbrew pierwszym skojarzeniom, będzie przyjemnie, pachnąco i nawet całkiem smacznie. Będzie o tym, jak „wściekła baba” uwija się w kuchni, żeby szybko mieć coś pysznego i czas spędzić z dziećmi na wspólnej zabawie.

Dziecko w kuchni dobrym pomysłem?

Tak! Tak! Tak! Niedawno apelowałam: Matko, nie rób z syna pierdoły. Ale tak naprawdę czas spędzony z dziećmi w kuchni nie dotyczy tylko chłopców. Każdy maluch może być w kuchni super pomocny. I można się przy tym wspaniale bawić.

My z chłopcami działamy w każdy weekend. Właśnie powstaje nasz pierwszy cook book <3 Najczęściej robimy desery, ciasta, ciasteczka. Ciasto, które robi nam się najłatwiej i najczęściej jest „wściekła baba” czyli szybki piernik z dżemem.

Dlaczego wściekła baba?

Nie ważne czy goście przyjdą niedługo, nie masz czasu czy po prostu masz lenia. To ciasto robi się praktycznie w moment. Wściekła baba jak burza przechodzi przez kuchnię, przygotowuje składniki, miesza, piecze i voila! Gotowe do jedzenia. Chcesz się przekonać, jak zaoszczędzić trochę czasu w kuchni?

Składniki na prosty piernik z dżemem

2 jajka

1 szklanka cukru (ja daję mniej)

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżki sody

3-4 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki dżemu

szybki piernik z dżemu

Naprawdę szybki piernik

Na czym polega fenomen tego ciasta? To szybki piernik – mega szybko i mega łatwo się je przygotowuje. Wszystkie składniki, oprócz dżemu, lądują w misce. My się bawimy, że Wiercisław wsypuje suche (cukier, mąka, proszek, soda, cynamon) a Żółwik mokre (jaja, mleko, olej). Następnym razem się zamieniają rolami. Mieszamy je mikserem lub robotem na jednolitą masę. Robot załatwia temat w kilka minut. Bez ubijania, zagniatania i stania nie wiadomo jak długo w kuchni. Na koniec dodajemy ulubiony dżem i krótko miksujemy.

Rada #1: Najlepsze są ciemne dżemy np z czarnej porzeczki, owoce leśne, wiśniowy. Zawsze jak mam dżem taki, co dłużej stał w lodówce, używam go do „Wściekłej baby”.

Rada #2: Smak ciasta fajnie podkreślają pokruszone orzechy.

Ciasto przelewamy do dwóch keksówek (jednorazówek) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej z włączonym termoobiegiem. Czas pieczenia: około 40 minut.

Zaletą „Wściekłej baby” jest to, że jak tylko trochę ostygnie, nadaje się do jedzenia. Od razu! 🙂

Masz u siebie w domu zwyczaj pieczenia ciast? Wciągasz dzieci w aktywność w kuchni? Jakie jest Twoje popisowe ciasto/deser?

prosty piernik z dżemu

Moje kanały social media

Zawsze będziesz na bieżąco.

Close

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/marcinadamg/agumama.pl/public_html/wp-content/plugins/js-css-script-optimizer/js-css-script-optimizer.php on line 506

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/marcinadamg/agumama.pl/public_html/wp-content/plugins/js-css-script-optimizer/js-css-script-optimizer.php on line 506

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/marcinadamg/agumama.pl/public_html/wp-content/plugins/js-css-script-optimizer/js-css-script-optimizer.php on line 506