Kasza manna – od kiedy i jak podawać?

Smak kaszki manny zna chyba doskonale każdy dorosły. Za cudownym, słodkim, bananowym czy truskawkowym kleikiem jedni przepadali, a inni rozrzucali go po całej kuchni. Kasza manna dla niemowląt to jeden z najbardziej charakterystycznych produktów, który pojawia się w pierwszych miesiącach życia dziecka. Sprawa nie jest jednak taka oczywista, jaką kaszkę wybrać, jak ją podawać oraz od kiedy?

W ostatnich latach zmieniły się zalecenia w tym obszarze. Wcześniej specjaliści zalecali wprowadzanie najpierw kaszki bezglutenowej, a później dopiero glutenowej, w 10 miesiącu życia. Badania wpłynęły na zmiany i dziś eksperci od żywienia niemowląt określają, że niemowlęta karmione piersią pierwszą dawkę kaszki glutenowej powinny otrzymać w piątym, najpóźniej szóstym miesiącu życia. Dzieci karmione butelką w szóstym miesiącu. Kaszkę bezglutenową powinniśmy zacząć podawać od siódmego miesiąca życia, zarówno dzieciom karmionym piersią jak i butelką.

Jaką kaszkę wybrać?

Wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu do diety niemowlęcia ma pozytywny wpływ na jego układ pokarmowy. Stymuluje pracę układu immunologicznego i uczy prawidłowej reakcji na gluten, chroni przed chorobą trzewną, a także m. in. cukrzycą. Z wyborem kaszki glutenowej nie będziemy mieć problemu, poleca się zwykłą kaszę mannę. Dostępna w sklepach kasza manna dla niemowląt zazwyczaj występuje w otoczeniu owoców, na które jest jeszcze za wcześnie. Dlatego najlepiej zaopatrzyć się w zwykłą kaszę mannę. W przypadku kaszek bezglutenowych, ryżowych oraz kukurydzianych, wybór jest znacznie większy. Najlepiej jest na początek wybierać produkty bezmleczne i bez dodatków smakowych. Sprawdź kaszki manne od Nestle.

Jak podawać kaszę mannę?

To pytanie jest tożsame z ustaleniem jak wprowadzać gluten. Na początek podajemy dziecku bardzo niewielkie ilości kaszy manny i sprawdzamy jaka jest reakcja organizmu. Według zaleceń ekspertów jest to od 2 do 3 g na 100 ml przecieru warzywnego. Jest to około pół łyżeczki. Taką porcję wraz z jarzynowym przecierem dziecko powinno otrzymać raz dziennie. Zasada jest taka, że każdą nowość wprowadzamy do diety niemowlaka raz na kilka dni i dokładnie obserwujemy jak reaguje na nowy produkt. Wystarczy tydzień. Jeśli dziecko nie ma wysypki, biegunki i innych niepokojących objawów, które mogą świadczyć o nietolerancji produktu, alergii, stopniowo wprowadzamy kolejne. Kaszę mannę dobrze jest pomoczyć i dopiero ugotować. Rzecz jasna trudno jest ugotować pół łyżeczki, a więc na początku może się jej nieco marnować, ale nie należy przekraczać połowy łyżeczki. Dodaje się ją jak wspomniano do przecieru jarzynowego i podaje maluszkowi. Przy kaszkach bezglutenowych przygotowanie jest znacznie łatwiejsze, należy trzymać się ściśle dawki oraz sposobu przygotowania wskazanego przez producenta. Kasza manna dla niemowląt bezglutenowa najlepiej jeśli jest rozmieszana z własnym pokarmem, wodą bądź mlekiem modyfikowanym. Temperatura płynu to około 36 st, wówczas najlepiej się rozmiesza, nie będzie grudek. Z czasem możemy sięgać po kaszki smakowe i przyglądać się maluszkowi co bardziej mu smakuje i jak reaguje na dodatki.

Gdy dziecko jest alergikiem

W przypadku dzieci, które wykazują alergię, konieczne jest trzymanie się zasad ustalonych przez lekarza. Zadecyduje on w jakiej kolejności wprowadzać produkty stałe do diety dziecka. Rozszerzanie diety alergików wymaga ciągłej obserwacji reakcji dziecka na poszczególne produkty. Zazwyczaj podaje się produkty jednoskładnikowe. Stopniowo poszerzając dietę.
Kaszki manny dla niemowląt smakowe podawane w kolejnych miesiącach zawierają oprócz dodatków również składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju. Są cennym elementem diety malucha.

Moje kanały social media

Zawsze będziesz na bieżąco.

Close