Co warto wiedzieć o drobiu + dwa pyszne przepisy

Drób stanowi element diety większości Europejczyków. Jest źródłem białka i innych składników odżywczych. Nawet z dodatkiem prostych ziół i przypraw można wyczarować z drobiu pyszne dania. E tam wyczarować! Wysmażyć, wypiec, ugotować. Drób jest obecny w kuchniach przeróżnych kultur. I tym się dziś z Tobą chcę podzielić.

Warsztaty kulinarne w ramach kampanii To jest nasz drób

Kilka dni temu brałam udział w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych w ramach kampanii To jest nasz drób. Gotowaliśmy potrawy z drobiu, według przepisów przygotowanych przez Ambasadorów kampanii: Cristinę Catese, Sebastiana Krauzowicza oraz Jaśka Kuronia i pod ich eksperckim okiem.

Kampania ma na celu zwiększenie świadomości konsumentów w zakresie spożywania mięsa drobiowego.

Nim przeszliśmy do kuchni, nim sięgnęliśmy po nasze noże, Ambasadorzy podzielili się z uczestnikami spotkania kilkoma cennymi informacjami na temat drobiu:

Organizatorem kampanii To jest nasz drób jest Krajowa Rada Drobiarstwa.

A teraz pora na dwa pyszne przepisy, w których pierwszoplanową rolę gra drób. Jeden z przepisów jest mój własny i sprawdzony na dzieciach. Drugi przygotował jeden z Ambasadorów kampanii To jest nasz drób.

to jest nasz drób przystawka z kurczaka

Kurczak w sosie curry (mój przepis)

Dla kogo: dla całej rodziny, moi synowie przepadają za tym daniem!

Czas przygotowania: ok. 30-40 min

Składniki:

2-3 filety z kurczaka

1 puszka mleka kokosowego

2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

przyprawa curry

pieprz

papryka mielona słodka

natka pietruszki

Kurczak w sosie curry – Przygotowanie:

Oczyszczone filety z kurczaka kroję w niezbyt drobną kostkę (ok. 2,5 x 2.5cm). Zalewam olejem, dosypuję curry i mieszam dokładnie ręką. Odstawiam na kilka chwil, by kurczak się zamarynował. Można też go przygotować wcześniej i na kilka godzin pozostawić w lodówce.

Rozgrzewam patelnię lub garnek ze stali szlachetnej. Ja wolę dusić całość w garnku. Wrzucam zamarynowanego kurczaka i duszę pod przykryciem, aż mięso się zetnie. Dodaję resztę przypraw. Nie solę, ponieważ mieszanka przypraw curry ma już dość soli w składzie. Mieszam dokładnie. Posypuje obficie natką pietruszki: świeżą lub suszoną. Na koniec zmniejszam moc palnika i dodaję mleko kokosowe z puszki. Należy je wcześniej dobrze wstrząsnąć. Mieszam co jakiś czas, starając się, by nie doprowadzić mleka do wrzenia.

Całość gotuję tyle, by sos się nieco zredukował.

Danie najlepiej komponuje się z ryżem jaśminowym, ulubionym makaronem, makaronem ryżowym czy makaronem chow mien.

Smakuje i pachnie cudownie!

zamarynowany kurczak w curry

Udko z kurczaka a la Bibimbap z ryżem i kimchi

Jest to przepis jednego z Ambasadorów kampanii To jest nasz drób, Sebastiana Krauzowicza. Na warsztatach miałam okazję przygotowywać to danie.

Dla kogo: dla wielbicieli azjatyckich smaków. A od siebie dodam, że to fajny przepis na gotowanie we dwoje 🙂

Składniki:

4 udka z kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojone w paski

3 ząbki czosnku, posiekane, podzielone na dwie równe porcje

2 łyżeczki świeżego, posiekanego imbiru

2 drobno pokrojone szalotki

30 ml sosu sojowego

4 łyżki oleju sezamowego

1 łyżkę sosu rybnego

1 łyżkę brązowego cukru

200 g świeżego szpinaku np. baby

sól, pieprz

2 średnie marchewki pokrojone w paski julienne

150g grzybów shitake, pokrojonych w paski

50g masła

2 duże jajka

100g kapusty kimchi

1/2 zielonego ogórka, pokrojonego w paski julienne

1 torebka ugotowanego ryżu (najlepiej jaśminowy lub basmati)

Udko z kurczaka a la Bibimbap – Przygotowanie:

Marynata do mięsa: w płytkim naczyniu mieszamy czosnek, imbir, drobno pokrojoną szalotkę, sos sojowy, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, sos rybny i brązowy cukier (ja użyłam miodu). Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Gotujemy wodę w dużym garnku i doprawiamy solą. Blanszujemy w niej szpinak, a następnie schładzamy w kąpieli lodowej i dokładnie odcedzamy. Odcedzony szpinak przekładamy do małej miski i doprawiamy 1 łyżeczką oleju sezamowego, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Wrzucamy paski marchewki i dusimy 2-3 minuty aż będą miękkie. Przekładamy je do miski, a na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, pozostały posiekany czosnek i pokrojone grzyby shitake. Co jakiś czas mieszamy, doprawiamy solą. Po zdjęciu z patelni grzyby mieszamy z marchewką.

duszone kurki

To jest dobry moment, by ugotować ryż.

Na tej samej patelni (po zdjęciu grzybów) rozgrzewamy  1 łyżeczkę oleju sezamowego i smażymy wcześniej zamarynowane udka kurczaka, aż mięso będzie dobrze ugotowane.

Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i smażymy jaka sadzone. Białko powinno być lekko zarumienione, a żółtko płynne.

Danie układamy w miseczkach, a ryż kładziemy na spód. Na nim układamy składniki obok siebie. Kucharze Azjaci bardzo dbają o kolorystykę tj. podobne kolory (np. marchewka i kimchi lub ogórek i szpinak) nie powinny leżeć obok siebie. Na wierzch dania układamy jajko sadzone.

Kolory, zapach, smak – po prostu bomba!

warsztaty kulinarne

Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.

logo kampanii to jest nasz drób

to jest nasz drób stopka

 

Moje kanały social media

Zawsze będziesz na bieżąco.

Close