Owocowe tiramisu: truskawkowe i brzoskwiniowe

Jak mi już brakuje wiosny! Kalendarzowa i astronomiczna jest już z nami jakiś czas. Ale tych dni z typową, wiosenną aurą jest wciąż za mało. Brakuje mi smaku nowalijek oraz sezonowych owoców.

Widzę, że wielu osobom, z którymi rozmawiam, dokucza ta zmienność aury. Czuję pragnienie ciepła, wybuchu zieleni, doładowania pozytywną, słoneczną energią. I widzę, jak wiele bliskich mi osób, odczuwa podobny głód. Czy Ty też?

Ostatnio, szczególnie w bure dni, stawiam na kolorowe desery. Ich przygotowanie jest nie tylko łatwe, szybkie, ale też cieszy oczy. Robi się nam przyjemnie, trochę lżej.

Jeżeli jesteś zwolenniczką tradycji i wolisz tiramisu o smaku kawy, to polecam Ci przepis na klasyczne tiramisu ze strony przepisy.pl

Warto jednak, szczególnie razem z dziećmi, rozpłynąć się smakiem owocowej wersji tego klasycznego, włoskiego deseru. Zobacz, czy polubisz smak brzoskwiniowego lub truskawkowego tiramisu.

Truskawkowe tiramisu – składniki na 6 porcji

Sposób przygotowania

Truskawki wyjmuję z opakowania i gotuję w niewielkiej ilości wody (4-5 łyżek). Dlaczego mrożonych owoców nie powinno się spożywać na surowo, wyjaśnię na końcu artykułu. W sezonie można wykorzystać świeże owoce. Poza sezonem nie ma co rezygnować ze słodkiej przyjemności, wystarczy użyć mrożonych owoców. Owoce doprowadzam do wrzenia, blenduję i zostawiam do wystygnięcia. Nie słodzę ich i zapewniam Cię, że deser będzie miał idealny, słodko-kwaskowy smak.

truskawkowe tiramisu truskawka

Miksuję serek mascarpone z mlekiem i cukrem pudrem. Krem powinien mieć puszystą konsystencję bitej śmietany. Nie polecam używania gotowej bitej śmietany, ponieważ zbyt szybko podejdzie ona wodą i deser zamieni się w nieapetyczną papkę. A przecież efekt końcowy ma być WOW: pyszny i ładnie wyglądający.

Gdy mus truskawkowy wystygnie, wkładam do niego biszkopty, żeby nasiąkły. W tym czasie szykuję 6 pucharków o pojemności około 200 ml.

Na dół pucharka kładę nasączony biszkopt. Zalewam go musem truskawkowym (1-2 łyżki). Na to układam warstwę kremu z mascarpone. Następnie kładę kolejnego nasączonego biszkopta. Potem warstwa musu. I na górę krem. Mój deser w pucharku ma po dwie z każdej z warstw.

Górę pucharka ozdabiam według uznania. To może być jeszcze kropla musu owocowego, świeże owoce, chmurka posypanego kakao lub wiórki ze startej gorzkiej czekolady.

Truskawkowe tiramisu zostawiam na kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc. Biszkopty robią się wtedy mięciutkie.

truskawkowe tiramisu w pucharku

Brzoskwiniowe tiramisu – składniki na 6 porcji

Sposób przygotowania

Brzoskwinie odsączam z zalewy i blenduję. Można dodać jeszcze inny owoc dla wzbogacenia smaku np. jabłko. Ponieważ są one dość słodkie to niech ten drugi owoc będzie bardziej neutralny w smaku lub kwaskowy.

Zalewy z brzoskwiń używam do nasączenia biszkoptów. Jeśli wydaje Ci się zbyt słodka, wystarczy rozcieńczyć ją 1-2 łyżkami wody.

Krem z serka mascarpone przygotowuję tak, jak w poprzednim przepisie.

Następnie w pucharkach układam deser warstwami, zaczynając od biszkoptów, poprzez warstwę owocową, po krem.

W tej wersji tiramisu, najlepszą dekoracją będzie kakao lub wiórki świeżo startej czekolady.

brzoskwiniowe tiramisu w pucharkach

Dlaczego mrożonych owoców nie powinno się spożywać na surowo?

Mrożenie owoców jest sposobem na przedłużenie ich trwałości. Mróz to naturalny konserwant. Podczas procesu mrożenia w owocach giną bakterie. Hamowane są procesy gnilne. Gdy zaczniemy owoce rozmrażać, od pewnej temperatury bakterie znowu zaczną się namnażać. Dlatego mrożone owoce są najlepsze po przegotowaniu: zupy, kompoty, musy.

Do przygotowania musu owocowego – warstwy owocowej – w  obu przepisach używam blendera ręcznego, który pokazywałam na blogu przy okazji inspiracji na domowe koktajle i smoothies (TUTAJ).

A w jakiej wersji Ty wolisz tiramisu: włoskie, klasyczne czy mocno owocowe?

Moje kanały social media

Zawsze będziesz na bieżąco.

Close