Będąc nastolatką czytałam książki z gatunku science-fiction. Ale nie przyszło mi do głowy, że będę żyć w takich dziwnych i trudnych czasach pandemii. Jesteśmy zamknięci w domach, boimy się o swoje zdrowie, o zdrowie bliskich. Czekamy…
Teraz szczególnie ważne jest, by zadbać o zdrową, urozmaiconą dietę, która wspiera nasze zdrowie na co dzień. Mam pod opieką dwóch, dorastających chłopaków. To czas, gdy buduje się ich odporność, siła, dorasta cały organizm. Ale nie oszukuję się, to są dzieci, czasami mają ochotę na mniej zdrowe przekąski, a nie na chrupanie warzyw czy owoców.
Jak dbam o obecność owoców i warzyw w diecie dzieci?
Na przykład poprzez kolorowe koktajle. Mieszam różne smaki, żeby było smacznie, kolorowo i różnorodnie. Zachęcam chłopców, by w tym uczestniczyli: pomagają obierać, kroić czy nawet blendować owoce, których używamy do przygotowania napoju.
Oto kilka z moich szybkich przepisów. I, co ważne, większość składników przeważnie mamy w domu!
Banan z obstawą
1 jabłko
1-2 banany
Sok wyciśnięty z cytryny
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Nie jest sztuką zblendować banana z jogurtem i voila! Ale jeżeli dorzucisz do niego obrane, pokrojone na cząstki jabłko oraz sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, otrzymasz słodko-kwaśne połączenie. Ten smoothie jest bardzo aksamitny (coś dla dzieci, które nie lubią cząstek owoców w napoju) i orzeźwiający.
Bardzo zielona dawka witamin
3-4 gałązki selera naciowego
2-3 kiwi
1-2 banany
1 szklanka soku jabłkowego
Zaczynam od pokrojenia selera naciowego na mniejsze kawałki, „łódeczki”, które blenduję. Dorzucam przekrojone na ćwiartki kiwi. Następnie dodaję kawałki banana. Gdy składniki są ze sobą połączone i dobrze rozdrobione, dolewam sok jabłkowy i blenduję krótką chwilę na niskich obrotach.
Smooothie przelewam do szklanek. Najlepiej się pije przez słomkę. Jeśli uważasz, że napój jest zbyt gęsty, dolej jeszcze trochę soku.
Orzeźwiająca truskawka
250g mrożonych truskawek (marzę o chwili, gdy pojawią się świeże!)
2 banany
4-5 czubatych łyżek jogurtu naturalnego
Mrożone truskawki przelewam wrzącą wodą i odcedzam na sitku. Blenduję ze sobą banany, truskawki oraz jogurt. Smoothie najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, bo jest chłodny i orzeźwiający.
Czy wiesz, że jeśli dodasz tylko 1 łyżkę jogurtu, to z takiej masy można zrobić dzieciom domowe lody?
Chcesz więcej pysznych inspiracji? Zajrzyj tutaj:
https://www.youtube.com/channel/UC91OirPvGboZe-MkKl_2zeA/videos
Kolorowe koktajle – uniwersalne przepisy
W każdym z powyższych przepisów możesz zastąpić mleko/jogurt naturalny produktem wegańskim tj. mlekiem roślinnym lub wegańskim jogurtem.
Bazą przygotowania smoothies, zamiast jogurtu, może być świeży sok jabłkowy. Ja używam wtedy jednodniowego soku jabłkowego, który nie jest dodatkowo dosładzany.
Nie dosładzam koktajli, ponieważ owoce mają wystarczającą ilość cukru. Jeżeli któraś z propozycji wydaje Ci się za mało słodka, dodaj odrobinę miodu lub dorzuć jeszcze jednego banana.
Najlepiej sprawdzają się w kuchni dojrzałe banany. Nawet te z brązową skórką świetnie nadają się do koktajli, smoothies, domowych lodów, muffinków czy placków twarogowych.
Nie wyobrażam sobie kuchni bez… blendera!
Gdybym miała wejść teraz do pustej kuchni i wnieść do niej tylko niezbędne rzeczy, to, obok tych podstawowych: szklanek, kubków, talerzy i sztućców, na pewno pojawiłyby się tam blender.
To urządzenie było dla mnie ogromną pomocą przy rozszerzaniu diety dzieciom. Dziś nie wyobrażam sobie kuchni bez sosu ze polskich pomidorów, świeżo przygotowanego pesto czy przekąsek w formie koktajli. Pomaga mi on w „przemycaniu” niektórych warzyw np. pod osłoną zup-kremów czy aksamitnych sosów.
Blender w kuchni to oszczędność czasu, unikanie gotowych potraw, prostota w przygotowywaniu posiłków i deserów.
Artykuł powstał we współpracy z marką Braun, producentem urządzeń gospodarstwa domowego, w tym blendera MQ5137BK Multiquick Sauce. Dzięki niemu przygotujesz zdrowe i kolorowe koktajle dla dzieci oraz wiele innych pyszności.
22 kwietnia 2020
|Komentarze: brak