Świątecznie: Pora już wstawić bigos

Święta Bożego Narodzenia to klimat i ludzie, którzy Ciebie otaczają. Atmosferę Świąt tworzą wspomnienia i zapachy. Do Świąt można się przygotować odpowiednio wcześniej, by potem nie utknąć w korkach, w szale zakupów, pośpiechu sprzątania. Przecież nie chodzi o to, by się tak umęczyć przygotowaniami, żeby spędzić Święta na odpoczywaniu i odsypaniu.

Dlaczego myślę, że już pora wstawić bigos? Dlatego, że ta potrawa nierozłącznie kojarzy mi się ze Świętami. Jego zapach pamiętam z domu rodzinnego. Bigos z kiszonej kapusty „lubi” być długo, nieśpiesznie gotowany, kilka razy odgrzewany, a nawet przemrożony za oknem (ach, gdzie te mroźne zimy?).

Zatem, skoro do Świąt zostało nie wiele ponad 2 tygodnie, proponuję już teraz wstawić bigos. Ten przepis

Bigos z kiszonej kapusty – składniki

kapusta kiszona ok. 2 kg

grzyby mrożone np. borowiki, podgrzybki

grzyby suszone

2 laski kiełbasy dobrej jakości (mało tłuszczu, duża zawartość mięsa) 400-500g

boczek wędzony 200-300 g

wieprzowina np. karkówka, łopatka

2-3 cebule

koncentrat pomidorowy

papryka słodka mielona

papryka wędzona mielona

3-4 liście laurowe

4-5 ziarenek ziela angielskiego

suszone owoce jałowca

kminek

sól, pieprz

oliwa do smażenia

Kapusta: W niektórych domach bigos robi się z mieszaniny kapusty białej i kiszonej. Jest wtedy łagodniejszy, mniej kwaśny. Gdy sięgam pamięcią, moja Babcia też tak przyrządzała bigos. W moim domu robi się go w wersji uproszczonej – wyłącznie z kiszonej kapusty.

Grzyby: ich ilość oraz to, czy będą drobniutko posiekane czy raczej większe kawałki, zależy od Ciebie. Przygotuj je tak, jak lubisz. Ja lubię dużo grzybów i lubię, gdy są wyczuwalne, a więc w moim bigosie grzybów jest od serca. Ciężko jest dostać dobre, mrożone grzyby (nie mylić z krajanką grzybową). Ja w tym roku zamówiłam mrożone podgrzybki przez stronę IceFood.pl

bigos z kiszonej kapusty podgrzybki IceFood

Mięso: w bardzo wielu przepisach, prócz boczku, kiełbasy i wieprzowiny, dodaje się wołowiny. Ja nie, ale możesz przepis rozbudować jeśli chcesz.

Śliwki: niektórzy do bigosu dodają śliwki suszone, wędzone lub mix. W moim przepisie ich nie ma, bo uznaję śliwki tylko w czekoladzie 😀

Sposób przygotowania

Grzyby suszone namaczam w letniej wodzie, odcedzam. Grzyby siekam, a wodę (przecedzoną) zostawiam, bo ma smak i może się przydać później, podczas gotowania. Grzyby mrożone lekko obgotowuję, odcedzam, studzę i kroję na mniejsze kawałki (Jak małe? Według uznania).

Kapustę odsączam, siekam i przekładam do ogromnego garnka. Zalewam wodą do poziomu kapusty. Niektórzy płuczą kiszoną kapustę, by pozbyć się nadmiaru kwaśnego smaku. Ja nie płuczę i mnie taki smak odpowiada. Wodę z kapusty warto zostawić, może się przydać, gdy bigos okaże się za mało kwaśny. Dodaję kminek, liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie. Gotuję 1 godzinę, na małym ogniu, często mieszając.

W tym czasie kroję cebulę i kiełbasę w kostkę. Przesmażam na oliwie i odkładam na bok. Następnie kroję boczek w kostkę i także przesmażam. Wrzucam do cebuli z kiełbasą. Podobnie kroję mięso i też je przesmażam.

Wszystkie składniki: mięso, kiełbasę z cebulką, boczek i grzyby, wrzucam do garnka z kapustą. Gotuję je, nie zapominając o częstym mieszaniu, przez kolejną godzinę-dwie. Już pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i paprykę mieloną oraz sól i pieprz.

Próbuję raz, drugi i piąty i gdy mam pewność „to ten smak”, wyłączam gotowanie. Na dziś…

bigos z kiszonej kapusty

Odgrzewanie bigosu

Bigos z kiszonej kapusty uwielbia podgrzewanie, odgrzewanie i mrożenie. Kiedy zimy jeszcze były takie, że można bylo mieć lodówkę na balkonie, wystarczyło wystawić na noc garnek z bigosem na zewnątrz, a kolejnego dnia go podgrzać. I tak kilka razy.

Dziś zimy już nie są takie mroźne, więc bez lodówki się nie obejdzie. A zatem, gdy garnek z bigosem ostygnie, chowamy go do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy, odgrzewamy, studzimy, chowamy, odgrzewamy. I tak 2-3 dni.

Nie wekuję bigosu, ale pakuję go na gorąco do wyparzonych słoików, a słoiki odwracam do góry dnem. Same się zamkną. Część można zamrozić, a te zamknięte na gorąco, spokojnie w lodówce dotrwają do Świąt.

W ubiegłym roku Święta były trudne, przechorowane. Oba maluchy, Żółwik i Wiercisław, byli o krok od antybiotyku, więc przesiedzieliśmy je we troje w domu. Pamiętam jeszcze z lat dziecięcych, że też atmosfera Świąt bywała różna. Ale zapach, smak niektórych potraw, towarzyszy mi i pomaga w poczuciu klimatu.

bigos z kiszonej kapusty składniki

A u Ciebie w domu w czasie Świąt pojawia się bigos? Jakie inne potrawy są Twoim świątecznym przysmakiem lub „must have”?

Blogrudzień

Blogrudzień to wspólna akcja blogerek – odpowiednik blogowego kalendarza adwentowego, tyle, że trwa do końca grudnia i ma przerwę świąteczną na 'prawdziwe życie’ 🙂 W trakcie trwania akcji przeczytasz wiele wartościowych wpisów i poznasz masę cudownych kobiet!
W roku 2018 Blogrudzień ponownie zaczyna Ewelina i w swoim Pozytywnym Domu opowie o magii Świąt. 2 grudnia Emilia jako część Zgranego Teamu pokaże nam piękne świąteczne książeczki dla dzieci. 3 grudnia Martyna na swoim blogu Szczęśliwa Siódemka opowie o charytatywnej akcji mikołajkowej. 4 grudnia Wysmakowana Karolina podpowie, co podarować dzieciom na Święta. 5 grudnia Kasia, czyli Tarapatka podpowie, jak nie dać się zwariować w tym całym prezentowym szale. 6 grudnia na blogu Dagmary – dziubdziak.pl poznasz wspaniałe zimowe i świąteczne zabawy. 7 grudnia Blond Pani Domu Mirka opowie o wspomnieniach towarzyszących Świętom. 8 grudnia Agnieszka na Agumama.pl przypomni, że czas wstawić bigos 🙂 9 grudnia Młodamamma Karolina zainspiruje nas sposobami na piękne zapakowanie świątecznych prezentów.
10 grudnia Młoda Mama Pisze, czyli Sylwia pokaże nam magiczne miejsca, które warto odwiedzić w świąteczno-zimowym okresie. 11 grudnia Małgosia wraz ze swoimi Jaśkowymi Klimatami wprowadzi nas w klimat Świąt pokazując świąteczne ozdoby. 12 grudnia Agnieszka zaprezentuje nam świąteczne DIY na swoim 321startdiy.pl. 13 grudnia Magda M. pokaże, w co ubrać się na Wigilię. 14 grudnia Magda na mumslife.pl pokaże nam tekst pod tytułem „10 dni do świąt, czyli jak to wszystko przygotować, nie zwariować i znaleźć czas dla siebie”. 15 grudnia Agata, czyli Beztroska Mama zaprezentuje listę filmów wprowadzających w świąteczny nastrój. 16 grudnia Mama Carla będzie kontynuować filmowy nurt i pokaże świąteczne bajki i filmy dla dzieci na Netflixie. 17 grudnia Asia i jej Humory Zmory przedstawią sposoby na spędzanie Świąt Bożego Narodzenia. 18 grudnia Marta na swoim blogu Dzieciorka pokaże kolejną odsłonę godnych polecenia książeczek dla dzieci ze Świętami w tle. 19 grudnia Ania z kulinarnego bloga Zjem Cię pokaże przepis na kruche ciasteczka na choinkę.
20 grudnia Ania na swoich Kęsach Codzienności pokaże przepis na cudną świąteczną struclę makową. 22 grudnia swój grudniowy temat zaprezentuje Karolina z bloga Małe i duże dziecięce podróże. 23 grudnia Ela z bloga Mama pod prąd opowie o tym, jak dzięki macierzyństwu na nowo odkryła magię Świąt. 29 grudnia Magda z bloga AsertywnaMama.pl zmierzy się z wątpliwościami, czy mamy niemowlaków mogą się wybrać na Sylwestra, 30 grudnia Monika, czyli Mama na Całego podpowie co robić, gdy Twoje nastoletnie dziecko wybiera się na Sylwestra. Zapraszamy, bądźcie z nami!

Moje kanały social media

Zawsze będziesz na bieżąco.

Close