Pyszne domowe biszkopciki dla najmłodszych

Ten prosty i szybki przepis na domowe biszkopciki dostałam od mojej Mamy. Dlaczego jest taki fantastyczny? Dlatego, że nie zawiera żadnych zbędnych polepszaczy smaku czyli można taki biszkopt podawać nawet maluchom 🙂 Ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi i na jego bazie piekę każdy domowy tort.

Dziś upiekłam pyszne domowe biszkopciki, ale tak naprawdę z tego przepisu piekę także zwykły „tortowy” biszkopt w tortownicy o średnicy 22cm – to od Was zależy który wariant wybierzecie 🙂

Gadu, gadu…. do roboty Agumamo!

Do robota wbijam 4 jaja i 1/2 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie jest 1 szklanka cukru i tyle daję do „dorosłego” ciasta, dzieciom ograniczyłam trochę cukier a i tak Tata mówił, że po zjedzeniu deseru rozrabiali jak zające 😉 ). Ubijam stopniowo zwiększając obroty robota, aż do uzyskania puszystej piany o kremowej konsystencji. Ja żeby nie tracić czasu po prostu zostawiam chodzącego robota, zajmuje się maluchami czy czymś w domu, co jakiś czas tylko podchodzę podkręcić obroty i tak za ok 10 minut mam bajeczną masę (wiem bo próbowałam w międzyczasie 😉 ).

W tym samym czasie odpalam piekarnik, ustawiam na 180 stopni i termoobieg żeby się nagrzał.

Masę z jaj i cukru muszę teraz połączyć z mąką. Bierzemy szklankę mąki: 1/2 szklanki pszennej i 1/2 szklanki ziemniaczanej, przesiewamy wprost do jajek z cukrem. Teraz będę zdradzać tajemnicę idealnego biszkopta: już nie miksujemy tylko łyżką mieszamy mąkę z masą i to mieszamy w jednym kierunku, delikatnie żeby nie rozbić tych pęcherzyków powietrza, które nadają puszystości.

Uwaga, uwaga: żadnej sody, żadnego proszku do pieczenia. Ciasto gotowe 🙂

Żeby upiec małe biszkopciki użyłam takich oto papierowych foremek do muffinów kupionych w Auchan.

biszkopciki

Jeżeli idziemy w tortowy biszkopt to powstałe ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm, niczym jej nie smarujemy. Tortownicę z ciastem w środku rzucamy o podłogę z wysokości ok 20cm. Wychodzą z tego 2 blaty. Jeśli chcemy tort o 3 blatach to dajemy 6 jaj i 1 i 1/2 szklanki mąki.

Blachę z biszkopcikami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut (warto sprawdzić patyczkiem żeby nie przesuszyć ciasteczek bo będą niejadalne dla maluchów). Natomiast biszkopt w tortownicy piecze się ok 30-40 minut, do suchego patyczka.

Czas potrzebny na przygotowanie domowych biszkopcików: około 10 minut ubijania, około 10 minut zajęło mi napełnienie foremek oraz około 10 minut pieczenie. Super prawda? Przy Bliźniakach czas jest cenny, a ta przekąska nie zabiera wiele czasu. I znacznie szybciej znika 😀

biszkopciki biszkopciki biszkopciki biszkopciki

Ile biszkopcików wyszło? Nie wiem, nie zdążyłam policzyć, ale około 50 sztuk.

Pochwalcie się jak Wam się udały biszkopciki. Może jakieś ciekawe przyozdobienia, które będę mogła podejrzeć? 🙂

Moje kanały social media

Zawsze będziesz na bieżąco.

Close