Na szybko: Chilli con carne

Hej Rodzice! Czy zawsze macie czas przygotować dla siebie i zjeść obiad jednocześnie zajmując się dziećmi? Czy zawsze siadacie do wspólnego posiłku? Czy zdarza Wam się zapomnieć o jedzeniu w ciągu dnia, a potem późnym popołudniem albo wieczorem dopiero siadać do obiadu? Czy macie takie dni, że jecie z doskoku jakieś byle co?

Ja przeważnie jem źle. W weekend (u nas sobota-niedziela-poniedziałek) zwykle jemy obiad całą czwórką. W tygodniu Fasolaki jedzą obiad po drzemce, Tata wrzuca w siebie byle co a ja przegryzam w pracy kanapki, a po powrocie z pracy dojadam kanapki ze śniadania chłopaków. Wiem, że nie jesteśmy jedynymi rodzicami, którzy mają z tym kłopot.

Rozsądne żywienie. Nie ma co. DOŚĆ!

Na szybko

Od niedawna jednak królują u nas 3-4 dania, które można przygotować w mniej niż 30 minut i które nie są ani zupkami chińskimi Yum Yum, ani daniami instant.

Podzielę się z Wami kilkoma przepisami. Chcecie? To mam dla Was mały cykl „Na szybko”.

Na styczniowym spotkaniu Blogi Mają Moc dostałam paczkę pyszności od Bonduelle.

Blogi Mają Moc paczka od Bonduelle

Dzisiejsze danie opiera się na puszcze warzyw Chilli con Carne .

Chilli con carne – składniki

1 puszka Chilli con carne Bonduelle (kukurydza, fasola czerwona, sos)

1-2 cebule

kilka ząbków czosnku

250-500g mięsa mielonego, najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego

Ryż (jeżeli użyję brązowy to danie będzie zdrowsze)

Pieprz, ostra papryka

Przygotowanie

Gotuję ryż.

Na patelni podsmażam mięso mielone z posiekaną cebulą i czosnkiem (możemy też posiekać albo wycisnąć przez praskę). Nie używam zbyt dużo tłuszczu do smażenia bo ten się wytopi jeszcze z mięsa. Ja mam dobrą teflonową patelnię i nie używam w ogóle tłuszczu, a liczę właśnie na ten, który wytopi się z mięsa. Mięso powinno być lekko niedosmażone.

Dorzucam zawartość puszki Chilli con carne Bonduelle. Mieszam dokładnie. Dodaję przyprawy i kilka minut duszę pod przykryciem (aż mięso nie będzie surowe).

Ryż możemy albo wrzucić na patelnię, wymieszać z daniem i tak podać, albo przełożyć do niewielkich miseczek, ugnieść i ułożyć na talerzu taki ładnie wyglądający kopczyk. No wiecie, jak babkę z piasku.

Chilli con carne gotowe 🙂

Chilli con carne z góry

Czas przygotowania: 15-20 minut (w dużej mierze zależy od jakości mięsa i czasu jego obróbki).

Jeszcze zdrowiej?

Jeżeli mięso mielone zamienisz na kawałki fileta z kurczaka lub indyka, to danie będzie bardziej niskokaloryczne. Jeżeli zamienisz biały ryż na ryż brązowy to będzie pełnia szczęścia 🙂

Smacznego 🙂

Moje kanały social media

Zawsze będziesz na bieżąco.

Close