Poszukując kolejnych pomysłów na warzywa, podane w formie dla niejadka, przypomniałam sobie, że lata temu robiłam placki z kalafiora .
Proste placki z kalafiora to bardzo łatwe i smaczne danie dla najmłodszych, jako alternatywa do mięsnych kotletów albo wtedy, gdy odwiedzą nas bezmięsni goście. Moim zdaniem takie placki to ciekawa odmiana od kasz, makaronów i ryżu.
Moje dzieci są plackowe, więc bez obaw wprowadzam im nowe smaki i odmiany tychże. Na placki z kalafiora skusiłam się po długiej przerwie, ciekawa jak moje Fasolaki je przyjmą (Wiercisław jest ostatnio niemożliwy, czasami mowy nie ma nawet o spróbowaniu czegokolwiek nowego).
Ośmielę się stwierdzić, że nie sposób ich zepsuć. Ale też, dla jasności, gwarancji nie daję. Mi po latach przerwy wyszły przepyszne 😉
Na placki z kalafiora potrzeba
1 kalafior (ok. 800-1000g)
2 jajka
około 8 łyżek kaszy manny
pęczek koperku
2-3 ząbki czosnku
ulubione przyprawy
Przygotowanie
Kalafiora myjemy i gotujemy, ale nie za długo, żeby był obgotowany, ale nie rozgotowany, dość chrupki. Przekładamy do sporej miski i rozgniatamy tłuczkem do ziemniaków. Do rozgniecionego kalafiora dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Następnie do masy wsypujemy kaszę manną, koperek, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Ja smażyłam moje placuszki na oleju z pestek winogron.
Masę wykładamy na rozgrzaną patelnię łyżką i smażymy po kilka minut z każdej strony. Placki powinny być rumiane, ale nie przesmażone.
Z podanych ilości zrobiłam ok. 13-15 placków czyli obiad dla Fasolaków na 2 dni i jeszcze dla nas na spróbowanie.
Moja podpowiedź: placki z kalafiora świetnie smakują jako samodzielne danie, ale mozna je też zaserwować wraz z mięsnym sosem np sosem a la spaghetti (na przecierze pomidorowym). Do takich placków świetnie pasuje także sos czosnkowo-jogurtowy.
Im starsze pociechy tym bardziej mozna poszaleć z dodatkami i przyprawami.
Smacznego 🙂
13 listopada 2015
|Komentarze: 6