„Mama, wyjmiesz mi truskaweczki, żebym zjadł sobie w ciągu dnia.” Żółwik poprosił mnie o to kilka dni temu rano, gdy szykowałam się do pracy. Mamy grudzień, połowę grudnia. Jak mam niby zorganizować truskawki?
Są takie zachcianki i przekąski, których dzieciom nie odmawiam. Są nimi przede wszystkim owoce, warzywa, orzeszki oraz domowe desery, których skład znam i mam na niego wpływ.
Mrożone owoce o każdej porze roku
Mrożenie owoców ma wiele zalet. Najbardziej oczywistą jest oczywiście zatrzymanie smaku, charakterystycznego dla danej pory roku np. smaku letnich owoców. Pozwala ono także, na zachowanie w owocach tego, co cenne czyli witamin. Z kolei, gdy przetwarzamy mrożone owoce, pękają wewnątrz ich błony komórkowe i dzięki temu smak przetworów jest bogaty.
Przeczytałam, że mrożone owoce najlepiej poddawać obróbce termicznej bez rozmrażania. Jeżeli natomiast potrzebne są surowe to rozmraża się je w warunkach chłodniczych (lodówka). Ma to zapobiegać rozwojowi bakterii w owocu, który rozmrażałby się powolnie i samoistnie.
Kompot z truskawek
Często robię synom taki najprostszy kompot z truskawek. Zamrożone truskawki wrzucam do zimnej wody w proporcji około 0,5 litra wody na opakowanie 500g truskawek. Doprowadzam do wrzenia, rozgniatam owoce widelcem i gotuję kilka minut. Nie potrzeba dodawać cukru, bo dobrze zamrożony owoc ma słodycz w sobie. Studzę. Dla Wiercisława odcedzam sam kompot. Dla Żółwika mam kompot z owocami. Można też zblendować i wtedy jest gęstszy napój, ale nic w im nie pływa. Nie wszystkie dzieci tolerują „łodzie podwodne” w kompocie.
Deser owocowo-jogurtowy
Podgrzewam maliny na tyle, aby dały się rozdrobnić widelcem, ale nie rozgotowały. Studzę. Do naczynia (szklanka, miseczka) układam warstwami: jogurt naturalny, mus z malin, ulubione płatki lub musli. Przyozdabiam owocami.
Budyń z owocami
Robię domowy budyń według tego przepisu. Odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję mus z ulubionych owoców np. mrożonych truskawek, malin czy jeżyn. Podaję budyń z owocowym musem w przezroczystych pucharkach.
Galaretka z truskawkami
Przygotowuję galaretkę truskawkową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlewam do pucharków. Rozmrażam truskawki na parze. Wrzucam po kilka owoców do wystudzonej, tężejącej galaretki i chowam do lodówki. Proste i pyszne!
Przy rejestracji w grudniu, dostawa jest GRATIS.
Mrożone owoce świetnie nadają się do ciast, tortów, deserów, koktajli i crumble tj. owoce pod kruszonką. Do crumble chyba najlepiej pasują śliwki mmmm!
Ale mrożonki, które zamawiam w IceFood to nie tylko owoce. Jest tam także szeroki wybór warzyw, w tym mieszanek na zupę oraz warzyw na patelnię, dań gotowych, pierogów, ziół i przekąsek. A także mrożone podgrzybki, które można wykorzystać do świątecznego bigosu z kiszonej kapusty.
Mrożenie szokowe
Mrożenie szokowe polega na gwałtownym obniżeniu temperatury produktu. Dzięki temu sam proces mrożenia ulega skróceniu. Dzięki takiemu przyspieszonemu procesowi, unikamy takich zjawisk jak np. występowanie kryształków lodu. Szybkie mrożenie pozwala utrwalać żywność z zachowaniem maksymalnych wartości odżywczych. W procesie mrożenia szokowego naturalne substancje biologiczne, które sprzyjają zdrowiu takie jak: naturalne barwniki, nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminy pozostają zachowane w przeciwieństwie do innych sposobów. Pasteryzacja niszczy około 60% witamin. Poddanie żywności mrożeniu szokowemu sprawia, że producent nie musi, a więc nie stosuje konserwantów.
IceFood.pl jak to działa
Wygodnie, bez wychodzenia z domu, siedząc przed komputerem, wybierasz produkty z wirtualnej półki. Swoje pierwsze zamówienie złożyłam w piątek. Kurier przywiózł mi je już w poniedziałek. Zamówione produkty zostały przywiezione do mojego domu samochodem chłodnią, z zachowaniem ciągłości łańcucha termicznego. Wszystko opakowane jest w przezroczyste woreczki ze strunowym zapięciem. Dzięki temu, wiem, co jest w środku, każdego z nich. Mogę też wyjąć tylko kilka sztuk np. truskawek czy pierogów, a resztę z powrotem odłożyć do zamrażalnika.
Jedzenie faktycznie jest zamrożone bez szronu i kryształków lodu w paczkach.
Dla mnie taki dostęp do mrożonek to oszczędność czasu, higiena tego, co podaję do jedzenia bliskim, łatwy i szybki dostęp do owoców, warzyw, także sezonowych. Mam też w zamrażalniku rezerwę, na wypadek braku obiadu np. dania na patelnię typu kuchnie świata.
Wpis powstał we współpracy z marką IceFood, która działa i realizuje dostawy na terenie Warszawy i okolic.
18 grudnia 2018
|Komentarze: brak