Kilka dni temu podzieliłam się z Wami szybkim przepisem na Chilli con carne. Mam nadzieję, że smakowało Wam. Ale jeszcze bardziej mam nadzieję, że spodobał się Wam pomysł szybkich i nieśmieciowych dań obiadowych. Macie ochotę na jeszcze?
Dziś mam dla Was prosty, autorski przepis, gdzie podstawowym składnikiem jest szpinak, który uwielbiam. Lubicie szpinak? Wiecie, co dobre. Moje Fasolaki też uwielbiają szpinak . Nie jadacie bo kojarzy Wam się z tragiczną papką serwowaną w szkolnej stołówce? Ten przepis zmieni Wasze postrzeganie szpinaku 🙂
Składniki – przede wszystkim łosoś szpinak czosnek
Makaron penne albo linguini
Szpinak świeży albo szpinak Bonduelle mrożony w prasowanych liściach
Kilka ząbków czosnku
Jajko
łosoś wędzony albo 1-2 puszki łososia w oleju (np. Amerigo z Biedronki) albo swieży łosoś ugotowany na parze
Pieprz, sól
Przygotowanie
Gotuję makaron.
Na patelni duszę szpinak: świeży krótko a mrożony trochę dłużej. Latem mama kupuje mi świeży u rolnika. Poza sezonem kupuję ten mrożony w liściach Bonduelle. Dlaczego? Bo nie robi się z niego papka jak z większości mrożonych i rozdrobnionych szpinaków. Taka papka kojarzy się ze szkolną stołówką z lat 90. O nie! Nie dla szpinakowej papki.
Do szpinaku dodaję po kolei: czosnek wycisnięty przez praskę. Mieszam. Szpinak kocha czosnek. Nie żałuję go do tego dania. Dodaję pieprz. Mieszam. Odrobinę soli. Mieszam. Wbijam jajko. Mieszam.
Dosłownie na sam koniec duszenia dorzucam wędzonego łososia albo odsączonego z puszki. I dokładnie mieszam. Dorzucam ugotowany makaron. Mieszam. I gotowe.
Jeżeli mam i wolę użyć świeżego łososia to w trakcie duszenia szpinaku, gotuję go w parowarze i w odpowiednim momencie rozdrobionego dorzucam do potrawy.
Czas przygotowania: 15-20 minut
Oto mój szybki, smaczny i zdrowy łosoś szpinak czosnek 🙂 Smacznego 🙂
11 kwietnia 2016
|Komentarze: 32