Crumble ze śliwkami

Zawsze wydawało mi się, że zrobienie crumble, czy po polsku owoców pod kruszonką, jest trudne, czasochłonne i że będę musiała wiele prób podjąć nim zrobię deser idealny. Czy miałam rację co do trudności i czasochłonności? Co się stało, że podjęłam wyzwanie? Przekonaj się!

Nie ma co ukrywać: lubię domowe pieczenie i desery. Lubię to, że Fasolaki chętnie mi pomagają w kuchni i mają z tego mnóstwo frajdy. Szczególnie trudno zadowolić Wiercisława, który z powodu zaburzeń SI je bardzo wybiórczo (nie, nie jest niejadkiem). Z owoców je tylko banany, ale lubi desery na bazie owoców. I to jest furtka, którą chętnie wykorzystuję: przemyt owoców 😉

Trochę się bałam, czy crumble ze śliwkami dopasuje się w wybiórczy gust Wiercisława. W końcu tam są ŚLIWKI! Ale podjęłam wyzwanie, w zapasie mając jego ulubiony serek 😉

Crumble ze śliwkami – składniki

Warstwa owocowa

Kruszonka

Jeżeli dbasz o dłonie i paznokcie będziesz też potrzebować lateksowe rękawiczki. Są wystarczająco cienkie, by swobodnie wyrabiać kruszonkę. A jednocześnie ochronią paznokcie przed zniszczeniem.

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowałam warstwę owocową. Śliwki pokroiłam na ćwiartki. Nie rozmrażałam ich, ale takie zmrożone, twarde trzeba kroić ostrożnie. Do rondla wlałam sok pomarańczowy. Wsypałam cynamon i cukier migdałowy. Wymieszałam i wrzuciłam ćwiartki śliwek. Po zagotowaniu, gotowałam jeszcze 4-5 minut, żeby owoce zmiękły. Przełożyłam owoce do ceramicznych tartaletek. Wyszły mi 4 porcje.

W osobnym naczyniu zagniotłam kruszonkę: najpierw mąka, potem musli i migdały, cukier, na końcu rozdrobnione masło. Kruszonkę zagniata się szybko, dosłownie kilka chwil wyrabiania i grudki są gotowe. Dłońmi przełożyłam warstwę kruszonki do tartaletek. Całość posypałam płatkami migdałów.

Tartaletki umieściłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekłam około 20-25 minut.

Czas przygotowania: poniżej 1 godziny

Stopień trudności: szybki i łatwy przepis.

Z podanej proporcji otrzymałam 4 porcje śliwek zapiekanych pod kruszonką.

Przygotowanie crumble ze śliwkami jest bardzo proste i całkiem szybkie. Crumble powinno się jeść na ciepło.

Owoce mrożone

Zaletą mrożonych owoców jest ich dostępność. Wszystkie owoce sezonowe: truskawki, maliny, jeżyny, śliwki masz pod ręką cały rok. Poddane mrożeniu szokowemu zachowują swoje właściwości odżywcze. Ważny też jest smak, prawdziwy, nie papierowy, jak w przypadku importowanych truskawek w lutym.

Inne moje przepisy z wykorzystaniem owoców mrożonych od IceFood znajdziesz tutaj. Natomiast przepisy na pyszne śniadania i przekąski MIX.IT tutaj.

Moje kanały social media

Zawsze będziesz na bieżąco.

Close